small group hiit

Small Group HIIT (max. 10 personen)

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het idee van een HIIT workout is – zoals de naam al zegt – dat je intervallen van hoge intensiteit afwisselt met korte periodes van rust. Dat kun je met bijna alle sporten doen. Wissel bijvoorbeeld 30 seconden sprinten af met 2 minuten rustig wandelen, en ga daar ongeveer 20 minuten mee door.
Om de training intensiever te maken, hoef je niet langer door te gaan. Je kunt daarvoor simpelweg de rusten iets korter maken, of de intensieve intervallen iets langer. Op die manier pas je de HIIT workout heel simpel aan je eigen niveau of doelen aan.

Voordelen HIIT workout

1. Het afterburn effect
Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat HIIT net zo effectief is als cardiotrainingen van lange duur. Kun je met een paar minuten sprinten echt net zo veel calorieën verbranden als met een uur hardlopen? Het antwoord is heel simpel: ja, dat kan echt. De reden is dat je bij HIIT een veel explosievere, intensievere inspanning levert.
Je lichaam heeft achteraf langer de tijd nodig om daar weer helemaal van te herstellen. Tijdens die herstelperiode blijf je calorieën verbranden. Dat brengt de uiteindelijke hoeveelheid verbrande energie ongeveer net zo hoog of zelfs hoger dan bij ‘normale’ cardio. Daar heb je dat ‘afterburn effect’ in mindere mate of helemaal niet.

2. Geen verlies van spierweefsel
Eén van de valkuilen van cardio is dat je er niet alleen maar vet mee verbrandt. Als je lichaam wanhopig op zoek is naar meer energie, moet namelijk ook het spierweefsel eraan geloven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling: je staat niet zo lang in de sportschool om alles dan tijdens het hardlopen weer te verliezen. Gelukkig verlies je met een HIIT workout veel minder of zelfs geen spierweefsel.
De reden is dat je minder lang bezig bent. Als de training maar 20 minuten doorgaat, heeft je lichaam veel minder tijd om zich aan je spieren te vergrijpen. En ben je klaar met sporten, dan zorgt voeding voor het tegengaan van spierafbraak.

3. Verbetering van je conditie
Zoals gezegd kan cardio vooral een ontzettend goede manier zijn om je conditie te verbeteren. Dat is niet alleen handig als je aan het sporten bent. Ook in het dagelijks leven is een beetje conditie prettig; het maakt traplopen bijvoorbeeld een stuk makkelijker. HIIT helpt je hier behoorlijk bij.
Door die explosieve intervallen van inspanning wordt je hart getraind om sneller meer bloed rond te pompen. Je kunt inspanningen op die manier uiteindelijk langer volhouden. En dat effect komt sneller dan je denkt.

4. Het kost weinig tijd
Naast alle sportvoordelen is HIIT ook gewoon een heel praktische keuze. Dat is vooral omdat het zo weinig tijd kost om een volledige HIIT workout uit te voeren. Als je de warming-up even meerekent, ben je in binnen 25 minuten klaar. Dat is aanmerkelijk beter in te plannen dan die ellenlange hardlooptrainingen die veel mensen zichzelf opleggen!
Tijdgebrek is één van de meest genoemde redenen wanneer mensen uit moeten leggen waarom ze minder sporten dan ze zouden willen. Komt dat jou ook ongemakkelijk bekend voor? Met HIIT hoef je dat excuus voor jezelf echt niet meer te gebruiken, want een uurtje per week levert al enorm resultaat! Zo is deze vorm van trainen ook uitstekend te combineren met krachttraining.

5. HIIT is flexibel
Een laatste voordeel is wederom van relatief praktische aard: je kunt met HIIT alle mogelijke kanten op. Allereerst staat het je hierbij vrij om iedere sport te kiezen die je maar leuk vindt. Hardlopen wordt veel gebruikt, omdat je daarvoor weinig materiaal nodig hebt. Er zijn echter veel meer mogelijkheden: fietsen, touwtjespringen, zwemmen…
Je kunt zelfs afwisselen, als je de boel interessant wilt houden. Daarnaast is je HIIT workout makkelijk aan je niveau aan te passen door met de intervalduur te variëren. Als je vooruit gaat, hoef je geen enorme schema’s om te gooien. Je verlengt de inspanning gewoon met tien seconden, en reken maar dat je het weer flink zwaar zult krijgen.

Heeft HIIT ook nadelen?

Is dit dan echt dé perfecte trainingsvorm? Een kleine domper op de feestvreugde: HIIT kan problemen veroorzaken wanneer het verkeerd gebruikt wordt. De twee belangrijkste dingen om op te letten zijn de volgende:

1. Begin klein om blessures te voorkomen
HIIT is – geen verrassing – behoorlijk intensief. Dat betekent dat je beter niet meteen op volle kracht kunt beginnen. Als je nog niet zo veel conditie hebt opgebouwd, loop je namelijk al snel risico op blessures. Je eerste HIIT workouts kun je dus het beste ruim de tijd nemen voor je rustperiodes.
Gaat dat je makkelijk af, dan kun je de boel altijd nog verzwaren. Neem liever geen risico met je eigen gezondheid: een blessure blijft langer hangen dan je prettig vindt.

2. Rustdagen om overtraining te voorkomen
Ook is het – zelfs voor gevorderde sporters – van groot belang om voldoende rustdagen in te lassen. HIIT is, zoals gezegd, een sterkere belasting voor je lichaam dan ‘gewone’ cardio. Je hebt dus ook langer nodig om weer geheel van een workout te herstellen.
Neem je die tijd niet, dan kan het achterstallige herstel steeds verder opstapelen. Op de lange termijn leidt dat tot overtraining. Maak je HIIT workout dus nooit langer dan 45 minuten, en volg liefst altijd met een rustdag!

Tijden
Maandag
19.00-19.30 en 19.30-20.00
Dinsdag
09.00-09.30 en 09.30-10.00
Woensdag
19.00-19.30 en 19.30-20.00
Donderdag
09.00-09.30 en 09.30-10.00
Vrijdag
19.00-19.30 en 19.30-20.00
pt-reyou

wat kan je verwachten

Voedings schema

Eventueel tekst ter verduidelijking

cardio training

Eventueel tekst ter verduidelijking

lifting sessions

Eventueel tekst ter verduidelijking

cossfit training

Eventueel tekst ter verduidelijking

personal weights

Eventueel tekst ter verduidelijking

training tools

Eventueel tekst ter verduidelijking
Scroll naar top